Grzybobranie to zdrowy i miły sposób spędzania wolnego czasu
Na terenie gminy Brody, w sosnowych lasach odnaleźć można wiele jadalnych gatunków grzybów:
- Borowiki – grzyby królewskie, świetnie nadają się do duszenia, smażenia, marynowania i suszenia.
- Podgrzybki – w kuchni mogą być wykorzystane na rozmaite sposoby, dobrze nadają się także do marynowania.
- Koźlarze – nadają się do bezpośredniego spożycia, przerobu, a także suszenia.
- Maślak – jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Przed spożyciem należy usunąć skórkę z kapelusza.
- Gąski – nadają się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych. Można je spotkać nawet podczas przymrozków.
- Kurki – świetnie nadają się do marynowania, a także smażenia.
- Czubajka kanie – należą do rodziny pieczarkowatych. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowane w formie kotleta.
- Rydze – najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku.
Gdzie szukać grzybów ?
- w lasach iglastych, w których dominują sosny, świerki i jodły, powinniśmy natknąć się na rydza,
- na leśnych polach jagód znajdziemy podgrzybki,
- w lesie sosnowym znajdziemy zagrzebane w piasku żółte i siwe gąski,
- podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem,
- borowików warto szukać pod sosnami i świerkami,
- koźlarze znajdziemy pod topolami, brzozami, osikami i grabami, na zboczach i w parowach,
- maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.
Kiedy rosną grzyby ?
Jeśli pogoda dopisze już w maju można oczekiwać już pierwszych prawdziwków. W czerwcu lub na początku lipca wybrać możemy się na kurki. Masowy wysyp grzybów przypada na jesień. Wrzesień i początek października jest tradycyjnym sezonem grzybobrań.