Grzybobranie to zdrowy i miły sposób spędzania wolnego czasu

Na terenie gminy Brody, w sosnowych lasach odnaleźć można wiele jadalnych gatunków grzybów:

  • Borowiki – grzyby królewskie, świetnie nadają się do duszenia, smażenia, marynowania i suszenia.
  • Podgrzybki – w kuchni mogą być wykorzystane na rozmaite sposoby, dobrze nadają się także do marynowania.
  • Koźlarze – nadają się do bezpośredniego spożycia, przerobu, a także suszenia.
  • Maślak – jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Przed spożyciem należy usunąć skórkę z kapelusza.
  • Gąski – nadają się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych. Można je spotkać nawet podczas przymrozków.
  • Kurki – świetnie nadają się do marynowania, a także smażenia.
  • Czubajka kanie – należą do rodziny pieczarkowatych. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowane w formie kotleta.
  • Rydze – najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku.

Gdzie szukać grzybów ?

  • w lasach iglastych, w których dominują sosny, świerki i jodły, powinniśmy natknąć się na rydza,
  • na leśnych polach jagód znajdziemy podgrzybki,
  • w lesie sosnowym znajdziemy zagrzebane w piasku żółte i siwe gąski,
  • podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem,
  • borowików warto szukać pod sosnami i świerkami,
  • koźlarze znajdziemy pod topolami, brzozami, osikami i grabami, na zboczach i w parowach,
  • maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.

Kiedy rosną grzyby ?

Jeśli pogoda dopisze już w maju można oczekiwać już pierwszych prawdziwków. W czerwcu lub na początku lipca wybrać możemy się na kurki. Masowy wysyp grzybów przypada na jesień. Wrzesień i początek października jest tradycyjnym sezonem grzybobrań.